Geschreven: Wouter

Personeels tekort in de techniek

De kracht van vacature teksten

De technische sector trekt wederom aan de bel aangaande het groeiende personeelstekort. Het is een steeds groter wordend probleem in deze sector. Hoe gaan we daarmee om?
DSC01853 Groot

Op korte termijn goede prestaties met de juiste vacaturetekst

Uiteraard moeten we de sector interessant maken voor nieuwe techneuten, investeren in opleidingen en (zij-)instroom promoten. Oplossingen die we al een hele tijd roepen als sector. Oplossingen op de (middel-)lange termijn. Inmiddels staat het water veel technische bedrijven aan de lippen. In deze blog geven we een aantal tips om op de korte termijn jouw vacatures inhoudelijk beter te laten presteren. Tips over:

  1. De tekst
  2. De boodschap
  3. De opmaak

De tekst van je vacature

Inmiddels zijn veel technische bedrijven het erover eens dat een personeelsadvertentie in de plaatselijke krant weinig zoden aan de dijk zet . Dus storten we ons massaal op het internet. Een ander medium, maar vaak geen ander bericht. In sommige gevallen wordt de advertentie gedeeld die 15 jaar geleden in de krant had kunnen staan. Een weinig inspirerend verhaal, veel eisen en summier beschreven arbeidsvoorwaarden. Je wilt toch niet dat iemand puur voor het geld bij je komt werken? Maarja, je wilt wel dat er iemand komt werken.


Aan de andere kant zien we zien we steeds meer personeelsadvertenties die “grappig” geschreven, dan wel bedoeld zijn. Het effect is vaak averechts. Tenenkrommend zelfs. Bovendien staat de vacature in 80% van de gevallen vol tekst, het liefst inclusief zware, moeilijke en clichématige woorden en termen. Je herkent ze vast wel:

  • Teamplayer.
  • Geen 9 tot 5 mentaliteit.
  • Zelfstandig, maar ook in teamverband kunnen werken.

Dat wil je dus niet doen, maar hoe schrijf je wél een goede vacaturetekst?

DSC02456 Groot

3 tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst

  1. Wees duidelijk. Ook over voorwaarden. Het liefst in de taal die op de werkvloer gesproken wordt.

  2. Maak je teksten niet geforceerd grappig. Of neem een cabaretier in dienst, zodat het ook écht grappig is.

  3. Maak je teksten niet te lang. Mensen haken af. Het organogram nemen we later wel door.

Een goede boodschap in je vacature

Dat je personeelstekort niet meer oplost met een vacature in de plaatselijke krant hebben we al gesteld. Maar klopt dat wel?


Stel je hebt een plaatselijk constructiebedrijf en je wilt graag een persoon uit de regio met veel ervaring aannemen. Bovendien heeft je handige buurjongen je website in elkaar gezet. Past een fancy, landelijke internetcampagne dan bij jouw bedrijf of bij de vacature?


Stel je gebruikt de mooiste en meest moderne stockfoto’s in je vacature, terwijl jouw kantoor een inrichting heeft waar je grootouders gelukkig van zouden worden. Wat denk je dat dit doet met de sollicitant die je met hele duidelijke en goede teksten hebt aangetrokken?

Hoe jij je vacature overbrengt hangt af van verschillende factoren; er is geen standaard die voor iedereen werkt. Wat dan wel?


Laat zien wie wie je daadwerkelijk bent en waar je voor staat. Het interieur van je grootouders kan zeker charmes hebben. Toon het. Zo weet je in ieder geval dat de sollicitanten die je met je vacature aantrekt, ook bij je passen.


Tip: Zorg dat je teksten, afbeeldingen en wervingskanalen bij jouw organisatie passen en overeenkomen. Voor de ene organisatie is dit “de look en feel” en voor de andere organisatie “dit is wie we zijn”. Alles is goed.


Foto wouter avatar

De opbouw van je vacaturetekst

We hebben al geconcludeerd dat lange teksten je personeelstekort niet op gaan lossen. Als mensen graag lezen, kopen ze wel een boek. Veel beter verhaal.


Vacatures worden niet gelezen, maar “gescand”. Zorg dus dat sollicitanten op een makkelijke manier je boodschap kunnen scannen. Dit kan door bulletpoints te gebruiken. Dit kan door een duidelijke foto, video of zelfs animatie te gebruiken. Alles kan en mag, zolang het maar snel duidelijk is en bij je organisatie past.


Tip: zorg ervoor dat je jouw vacature zo opmaakt, dat je boodschap snel duidelijk is. Zorg er daarnaast voor dat de manier waarop je jouw bedrijf presenteert weer bij je organisatie past.

Actie op je website met een ijzersterke Call-to-action

Ten slotte is een goede call-to-action belangrijk. Zorg ervoor dat de CTA een opvallend design heeft. Denk er daarnaast over na wat je wil dat de lezer gaat doen en gebruik teksten die oproepen tot actie. Het moet een opvallend, duidelijk en aantrekkelijk geheel zijn.


Wil je het na het lezen van deze blog eens hebben over de inhoud van een goede vacature? Kom eens langs of neem contact met ons op. We hebben het er graag met je over!